Poniedziałek: 10:00 - 16:00, wtorek - piątek: 8:00 - 16:00

Winiarki

Winiarki

Zapraszamy do zapoznania się z szeroką ofertą winiarek takich marek jak: Avintage, Climadiff, La Sommeliere, VinsurVin, Vinosphere i Berg.

Cechy zasady prawdziwej winiarki.

Lodówka do wina, bądź chłodziarka do wina, zwana także winiarką musi zagwarantować takie same idealne warunki, jakie znajdują się w najlepszych tradycyjnych podziemnych piwnicach, w których przechowywane jest wino. Urządzenie pełniące funkcję lodówki chłodzącej wina z kilkoma drewnianymi półkami i innymi dodatkami, nie stanowi odpowiedniego miejsca do przechowywania wina. Aby z powodzeniem osiągnąć pożądany wiek twojego wina i doprowadzić je do szczytu doskonałości, prawdziwa winiarka musi w każdym przypadku być specjalnie zaprojektowana tak, aby była przeznaczona do tego celu i przy projektowaniu muszą być brane pod uwagę najważniejsze „złote” zasady:

1. Stała temperatura

Temperatura winiarki, przeznaczonej do dojrzewania wina musi być stała, najlepiej 12 ° C, choć niewielkie różnice temperatur w granicach od 10 ° C do 14 ° C mogą być tolerowane. W chłodniejszej winiarce, skomplikowany proces dojrzewania wina jest spowolniony i dłużej trzeba czekać na osiągnięcie optymalnych walorów smakowych i zapachowych. Proces starzenia zatrzymuje się, jeżeli sytuacja (niska temperatura) będzie się powtarzać. W cieplejszej winiarce proces dojrzewania przyśpiesza. Jeśli temperatura pozostaje zbyt długo wysoka, wino ostatecznie opada (nie osiąga najwyższych walorów smakowych) bez pogłębienia jego całego potencjału. Najważniejsze jest, aby utrzymać stałą i jednolitą temperaturę. W rzeczywistości powtarzające się nagłe zmiany temperatury są szczególnie szkodliwe, ponieważ zmieniają żywotność wina.

2. Odpowiedni poziom wilgotności

Bukiet (zapach) wina rozwija się jeżeli proces ten jest pozbawiony dopływu tlenu, co oznacza, że korek od butelki musi być całkowicie szczelny. Do zachowania szczelności przez długi czas, butelki muszą być przechowywane w pozycji poziomej, etykietą do góry, aby korek pozostał w styczności z winem. Ponadto, średni poziom wilgotności w chłodziarce do wina musi wynosić powyżej 50%. Jeśli wilgotność spadnie poniżej 50% i trwać to będzie zbyt długo, korek może wyschnąć i zwiększa się ryzyko szybszego utleniania wina (parowania). Znacznie wyższy poziom wilgotności ponad 80% nie spowoduje uszkodzenia wina, ale może spowodować odklejenie się etykiety z butelki. Lodówka do wina musi stale utrzymywać średnią wilgotności, między 50% do 75 %, przy jednoczesnym zapobieganiu powstawania wody, w której mogą rozwinąć się bakterie i nieprzyjemne wonie.

Winiarki

3. Czyste, bezwonne powietrze

Z czasem wiele korków traci swoją skuteczność. Aby zapobiec przenikaniu zapachów z butelki, prawdziwa chłodziarka do wina musi utrzymywać butelki w dobrym stanie i w zdrowej atmosferze. Aby to osiągnąć, chłodziarki przeznaczone do przechowywania dojrzewających win, muszą być wyposażone w aktywny filtr węglowy, zapewniający wentylację, eliminując jednocześnie zapachy i regulując poziom wilgotności.

Winiarki

4. Ciemnia

Światło przyspiesza dojrzewanie wina, wywołuje niekorzystne zmiany smakowe i zapachowe, wytwarzając w winie związki siarki. Zjawisko to powoduje, iż wino nabiera niepożądanego tzw. „smaku światła”. Wina powinny być przechowywane w całkowitej ciemności. Dlatego większość win, aby osiągnąć lepszą dojrzałość smakową jest sprzedawane w butelkach z ciemnego szkła. Jednak ciemne szkło butelki nie chroni całkowicie wina przed szkodliwym wpływem światła i szkodliwymi promieniami UV. Chłodziarka do wina, aby wspomóc proces starzenia się wina, powinna posiadać solidne drzwi do zapewnienia całkowitej ciemności. Jeśli używane są winiarki z drzwiami ze szkła, szkło powinno posiadać skuteczną ochronę anty-UV. Pod żadnym pozorem nie należy stosować światła takiego jak w tradycyjnych lodówkach i lamp halogenowych.

5. Pomieszczenie wolne od wibracji

Nawet najbardziej niedostrzegalny ruch może uszkodzić wino. Ponadto wibracje mogą zakłócić powolne tworzenie się osadów , pozostawiając cząsteczki zawieszone w winie. Nawet jeśli młode wina są bardziej odporne na te niedociągnięcia, to dojrzałe wina, - które również wydają się być najbardziej wartościowe - można tak nieodwracalnie zepsuć. Winiarki nie mogą zakłócać spokoju wina. Aby to osiągnąć, obudowa musi być wyposażona w skuteczny system tłumienia drgań, który ochroni butelki i oczywiście ich zawartość. W urządzeniach lepiej uniknąć mechanicznego systemu cyrkulacji powietrza, który jest kolejnym źródłem drgań.

Autoryzowany dealer

Potrzebujesz pomocy?

Nie wiesz jakie rozwiazanie bedzie najlepsze dla Ciebie i Twojej firmy?

Napisz do nas!